Begeleiding

MauritsHogo

Maurits Hogo Dienske (1943) was voor zijn pensionering 35 jaar wiskundeleraar. Hij begon in 1980 met zen en studeerde 12 jaar bij Prabhasa Dharma zenji. In 1999, vlak voor haar sterven, heeft zij hem tot leraar van het Internationaal Zen Instituut benoemd. Hij begeleidt drie wekelijkse groepen, twee in Utrecht en één in Amsterdam. Daarnaast geeft hij sesshins op de Noorder Poort en in Duitsland. Ook houdt hij eenmaal per jaar een studieweekend op de Noorder Poort, – een misleidende benaming, want er wordt weinig gestudeerd en veel over ervaringen met zen uitgewisseld. Bij wijze van zenkunst beoefent hij Chinese kalligrafie en sumi-e.

De dharma-voordrachten die Maurits houdt bij zijn groep in Utrecht, kun je beluisteren op deze website beluisteren: zentoespraken

Maurits Hogo Dienske publiceerde in juni 2015 Zwijgen over stilte, spreken over zen. Het boek is voorzien van zijn eigen kalligrafieën en tekeningen.

In december 2017 verscheen zijn tweede boek: Je bent volkomen op je plek. Toespraken over zen. Het boek is opnieuw voorzien van zijn eigen prachtige sumi-e tekeningen.

foto MarjoleinMarjolein Kyosei Verboom (1961) maakte in 1990 kennis met zenmeester Prabhasa Dharma zenji. In juni 2016 is zij door haar opvolgster Jiun Roshi benoemd tot zenleraar. Ze is meditatieleider in Utrecht (www.zenutrecht.nl). Marjolein Kyosei werkt aan de Hogeschool Utrecht - als docent communicatie, coördinator en studentbegeleider. Ze is moeder van twee jong volwassen dochters.

Daarnaast begeleidt zij vanuit de Noorder Poort studenten in een indidueel zentraject: Zen leven Thuis.

Eén ding, alle dingen:
houd je er niet afzijdig van, leef er middenin, zonder kieskeurig te zijn.
Als je dit steeds blijft beseffen, maak je je geen zorgen om onvolmaaktheid.

(uit Hsin Hsin Ming van meester Sosan)

Jolinda Daishin van Hoogdalem (1959) is acupuncturiste, taiji&qigong docent en docent Chinese Geneeskunde. Zij begon in 1992 bij Jiun Hogen Roshi met zen. In juni 2016 benoemde Jiun Roshi haar tot zenleraar. Ze begeleidt de zenmeditatiegroep in Utrecht als meditatieleider en geeft de introductiecursus.

Een keer per jaar geeft ze een jongerenweekend  met de NivonJong op de Noorder Poort. In dit weekend kunnen jongeren tussen de 15 en 30 kennismaken met zen.

Vanuit haar ervaring met taiji en qigong geeft Jolinda Daishin twee keer per jaar een weekend op de Noorder Poort waarin de relatie tussen een wakker lichaam en een heldere geest onderzocht worden.

Daarnaast begeleidt zij vanuit de Noorder Poort studenten in een indidueel zentraject: Zen leven Thuis.

Op de website van haar taijischool Centrum Well staat een blog over zen: meer over meditatie

ronlad

 

Ronald Elink Schuurman (1948) heeft 33 jaar met plezier gewerkt als kinder- en jeugdpsychotherapeut bij een GGZ-instelling. Hij beoefent zen sinds ruim 20 jaar. Ter gelegenheid van zijn 50-ste verjaardag heeft hij in 1998 drie maanden op de Noorder Poort gewoond en getraind. Dit legde een solide basis voor zijn verdere ontwikkeling op de zen-weg. Bij Zenutrecht is hij meditatieleider en penningmeester.