Zomerweek zen en qigong

Van zondag 2 tot en met zaterdag 8 augustus 2020 verzorgen wij een zen en qigong retraite week in Le Vallon Vert. Dit centrum ligt middenin beschermd natuurgebied, in het parc national des fôrets entre Champagne et Bourgogne, èn pal naast een natuurreservaat. Een uitgelezen plek om ons met onszelf en met de natuur te verbinden.

Wat doen we

De week bestaat uit meditatie, qigong en stilte wandelingen. De qigong (Chinese Yoga) staat ten dienste van het zitten. Dat wil zeggen: door de oefeningen verdiepen en vergemakkelijken we het zitten in meditatie. In meditatie zitten we stil, maar we zullen ontdekken dat er ook een subtiele adembeweging is. Bij qigong bewegen we, maar we ontdekken de stilte in de beweging. Zo vullen zitten en bewegen elkaar aan zoals yin en yang elkaar aanvullen, voortbrengen en opvolgen. We passen ons aan aan het mediterrane klimaat. Dat betekent dat we in de ochtend actief (meditatie en qigong) zijn, voldoende rust nemen in de middag (dao van het doezelen of wandelen) en in de avond weer wat doen (meditatie en slaapqigong.)

De staf van Le Vallon Vert kookt voor ons heerlijke, vegetarische maaltijden en verzorgt koffie en thee.

Voor wie

Je hoeft geen ervaring te hebben met zen meditatie of qigong om mee te doen. Een open beginnersgeest is een goede insteek. Mensen die wel ervaring hebben met qigong en zen meditatie, kunnen hun ervaring verdiepen. We zullen zeker ook midden in de natuur zitten, buiten. Dogen omschreef het zitten in zazen als een mogelijkheid waarbij lichaam en geest wegvallen. Je kunt dat zien als het ervaren van een grote openheid. De natuur zal ons zeker helpen die grote openheid in onszelf te ontdekken, als is het maar een glimp ervan.

Door wie

Jolinda Daishin van Hoogdalem heeft sinds 2007 een eigen taiji en qigong school in Utrecht. Zij is daarnaast als zenleraar verbonden aan de Noorderpoort in Drenthe. Ze geeft daar al een aantal jaren Body&Mind weken waarin de zithouding met behulp van qigong en taiji verdiept wordt. Het zitten wordt makkelijker en daardoor kunnen we makkelijker en langer in de natuur van onze geest verblijven die van nature open en helder is. Ook begeleidt ze elk jaar retraite weekend voor jongeren van het Nivon (een natuurvrienden organisatie) op de Noorderpoort. In het dagelijks leven is ze werkzaam als acupuncturist. In haar ervaring is de verbinding tussen zen en taoïsme, tussen meditatie en natuur, heel natuurlijk. Wil je meer weten over Jolinda Daishin dan kun je kijken op de website van Centrum Well; taiji, qigong en meditatie www.centrumwell.nl of Acupunctuurpraktijk Yangsheng www.yangsheng.nl.

Kosten:

Het verblijf in Le Vallon Vert kost 350 euro p.p., alle maaltijden, koffie, thee, koekjes, fruit en overnachten in tent inbegrepen.

Voor de begeleiding vraag ik een bijdrage van 200 euro p.p.

Aanmelden:

Je meldt je twee keer aan:

1: Bij Jolinda Daishin, liefst voor 1 juli via Centrum Well

Je inschrijving is definitief na betaling van de begeleidingskosten op NL91 TRIO 0786876174 ten name van Centrum Well ovv zen en qigong week. Je kunt altijd mailen als je meer informatie wilt: info@centrumwell.nl.

2. Je schijft je in bij Le Vallon Vert

Je inschrijving daar is definitief na betaling van de verblijfskosten.

 

Hoe kom je er?

Le Vallon-Vert is makkelijk en goedkoop met de Flixbus te bereiken, halte Langres. De Flixbus rijdt vanaf bijv. Amsterdam (voor ca. € 20 mits je tijdig reserveert) naar Langres. Le Vallon Vert haalt je dan op in Langres voor 10 euro. Je moet dit wel tijdig bij hun melden!

Je kunt ook met de trein naar Langres. Le Vallon Vert kan je van het station ophalen voor 10 euro, mits je op tijd laat weten dat je opgehaald wilt worden.

Je kunt ook met de auto komen. Je kunt op je inschrijfformulier invullen of je eventueel wilt carpoolen. Dan kunnen we kijken of dat mogelijk is.