Begeleiding

MauritsHogo

Bij ZenUtrecht word je begeleid door een ervaren zenleraar. De leraar kent de valkuilen en hobbels op de zenweg van binnenuit omdat hij die weg al jaren bewandelt. De avonden worden begeleid door ervaren meditatieleiders. De leraar en de meditatieleiders brengen ieder hun eigen levenservaring mee.

Zen Leraar
Maurits Hogo Dienske (1943) was voor zijn pensionering 35 jaar wiskundeleraar. Hij begon in 1980 met zen en studeerde 12 jaar bij Prabhasa Dharma zenji. In 1999, vlak voor haar sterven, heeft zij hem tot leraar van het Internationaal Zen Instituut benoemd. Hij begeleidt twee wekelijkse groepen in Utrecht. Vroeger heeft hij sesshins gegeven op de Noorder Poort en in Duitsland. Bij wijze van zenkunst beoefent hij Chinese kalligrafie en sumi-e (inktschilderkunst).

De dharma-voordrachten (toespraken) die Maurits houdt bij zijn groep in Utrecht, kun je hier op deze website beluisteren.

Maurits Hogo Dienske publiceerde drie boeken: Zwijgen over stilte, spreken over zen. (2015), Je bent volkomen op je plek. Toespraken over zen. (2017), Wandelen door het onkruid. Toespraken over zen. (2022).

Maurits zijn boeken zijn voorzien van zijn eigen prachtige kalligrafieën en sumi-e tekeningen. Alleen het laatste is nog verkrijgbaar via de website boekenbestellen.nl.

Meditatieleiders
De meditatieleiders verzorgen de randvoorwaarden voor de zenmeditatie. Ook kunnen zij een uitleg geven over hoe een zenavond verloopt. De meditatieleiders van ZenUtrecht:

Jacky Limvers is in 1998 begonnen met het beoefenen van zen en daar nooit meer mee opgehouden. In het dagelijks leven werkt zij als studentenbegeleider bij de Universiteit Utrecht. Jacky komt regelmatig bij het zenklooster Noorder Poort en is er recent toegelaten tot opleiding tot zenleraar.

Ronald Elink Schuurman (1948) is in zijn werkzame leven kinder- en jeugdpsychotherapeut geweest. Hij beoefent zenmeditatie sinds een jaar of 30. Een groot deel van de training vond plaats op de Noorder Poort, o.l.v. Jiun roshi. Bij ZenUtrecht vervult Ronald ook de rol van penningmeester.

Sandra Weijman is in 2011 begonnen met zen meditatie nadat haar interesse voor meditatie was gewekt in een mindfulness training. Ze werkt als auteur en onderwijsontwikkelaar. In haar vrije tijd kookt ze graag en is ze graag met pen, potlood, verf en/of papier bezig.

Sara Bruins: In 2008 kwam zen op Sara's pad, en de laatste jaren intensiveert zich dit. Zo volgt ze samen met Jacky de zenlerarenopleiding van Zencentrum de Noorder Poort. Zij werkt fulltime als psychiater en relatietherapeut, heeft twee kinderen en te veel hobby's, zoals hardlopen en yoga.

Vertrouwenspersonen
Meditatiegroep ZenUtrecht is verbonden aan het Internationaal Zen Instituut Nederland. Deze organisatie heeft een ethische gedragscode waar we ons aan houden, en enkele vertrouwenspersonen.